NEOBYČEJNÝ SVĚT ANEB CESTA ZA HRANICE BAREV

28.04.2013 12:51

Výstava Neobyčejný svět aneb cesta za hranice barev:

 

Výstava obrazů jejichž autory jsou děti s PAS ze ZŠ Štolcova Brno se koná od 4. 4. do 30. 6. 2013 v prostorách HaDivadla v Brně (ulice Poštovská).
 

Výstava otevřena po - pá od 10:00 do 18:00 hod., vstupné zdarma

 

Námět na tuto výstavu začal vznikat již během zimy, kdy jsem s dětmi s PAS ze ZŠ Štolcova začala pracovat na velkoformátových obrazech. Chtěla jsem, aby se na těchto úkolech uvolnily, vyzkoušely si práci s barevnou pastou i lazurou, pracovaly netradičními postupy i technikami. Děti malovaly rukama, vyzkoušely si tzv. dripping (polévaly své obrazy barvou přímo z tub a plechovek, cákaly na svá plátna) a zapojily do práce i svoje ruce, vidličky, hřebínky, houby a další kreativní materiál.

Snažila jsem se, aby pro ně byla práce na obrazech jakýmsi zážitkem ze samotného procesu, aby se nebály udělat cokoliv, byly spontánní a zapojily do pohybu celé své tělo. Většina obrazů proto vznikala intuitivně, nejsou na nich vyobrazeny žádné reálné postavy, předměty ani nic podobného. Děti u práce většinou stály, skákaly a dokonce i tancovaly. Myslím, že se všechny uvolnily tak, jak jsem si přála, a výtvarný proces si opravdu užily.

Na tvorbě této výstavy i její realizace jsem spolupracovala s kolegyní Mgr. Lucií Strapáčovou a zapojily jsme do práce jak děti z výtvarného kroužku, tak ´naše´ děti ze třídy. Snažila jsem se, aby výstava měla jednotný koncept, kterého jsme se držely po celou dobu práce, aby byla divácky zajímavá a nejednalo se pouze o jakýsi ´sběr´ dětských obrázků.

Pracovali jsme s temperovými a akrylovými barvami na papír i plátno s deseti dětmi.

Bc. Alena Navrátilová

 

https://files.proaut.cz/200000058-4ce764e2de/V%C3%BDstava.jpg